Hunden kallas för människans bästa vän av en anledning. De är perfekta sällskapsdjur och har en naturlig instinkt att ty sig till sin hundägare. Även i det vilda hade hundar levt i en flock med en naturlig ledare och det skapar ett mycket starkt band. Det finns väldigt många olika hundraser med vitt skilda egenskaper. Svenska Kennelklubben registrerar hundar och därför har man en god uppfattning om vilka hundraser som är mest populära. På senare år har dvärghundar ökat kraftigt i popularitet. Ett bra exempel är chihuahuan och den tycks fortsätta klättra på listan över Sveriges mest populära raser. Mopsen är också en av de hundraser som är mest omtyckta.

Sveriges vanligaste hundraser

På första platsen är labrador retriever. Denna hundras har faktiskt toppat listan hundraserunder flera år. En stor orsak till dess popularitet är att den är oerhört mångsidig. Labradoren är vanlig som bruks- och tjänsthund. Till exempel är den duktig på att arbeta som ledarhund och narkotikahund. Hundrasen har också en naturlig dragning till vattnet, eftersom det är en fågelhund. Den lämpar sig bra för jakt och en aktiv livsstil. Jämthunden är också en populär hundras på grund av jakt. Den används till älgjakt och är mycket vanlig i bland annat Jämtland och Härjedalen.

En riktig klassiker bland hundraserna är golden retriever. Liksom labradoren är det en fågelhund som gillar vatten. Dock är den också välkänd för sitt vänliga temperament. Det gjorde att den fick högt status som familjehund.

Schäfer har länge varit populär i Sverige. Polisen började under tidigt 1900-tal använda hundrasen som polishund. Vad som kännetecknar hundrasen är dess jämna humör och goda nerver. Trots att den är mycket bra som vakthund och tjänstehund på grund av sitt mod och sin förmåga att lyda är den också utomordentlig som sällskapshund.

Cockerspaniel är en annan av Sveriges populäraste hundraser. Den härstammar från Storbritannien och har blivit en omtyckt sällskapshund. Hundrasen är energisk och kelig. Dessutom lämpar den sig bra för att tävla i hundsporten agility.